Regissör: Leif Magnusson


Skådespelare: Krister Henriksson, Lena Endre m.fl

Wallander - Skulden

Filmen har en hemsk handling och hemska sanningar och otroliga hämndbegär.
Jag tycker att denna Wallander var bra och som sagt den hade en handling om något obehagligt vilket
jag kanske inte ska nämna så mycket mer om utan låta den som läser om filmen ändå kan se den utan vetskap om vad som kan väntas.
Regissör:  Lukas Moodysson 

Skådespelare: Michelle Williams, Gael García Bernal med flera

Mammoth (2009

I går så jag filmen Mammoth och jag måste säga att jag verkligen gillar den filmen. Filmen kändes så sann
och den grep känslan stundvis eller kanske mer ofta. Den sa mycket om hur vi som vanliga familjer kan ha det och vad som också lätt skulle kunna hända. Filmen visade också hur ett slitsamt arbete kan göra med oss levande.

Jag ger dig höga poäng och rekommenderar denna film starkt!
Regi: Lars von Trier


Skådespelare: Willem Dafoe, Charlotte Gainsbourg


AntichristHär om dagen var jag på bio och så Antichrist och jag måste säga att jag blev häpen över vissa scener. Ja verkligen häpen!
Jag ska inte säga varför jag blev det eller vad för slags scen det var om någon annan råkar läsa detta och inget vill veta.

Skulle någon fråga mig och jag tyckte filmen var bra så skulle jag säga både ja och nej men också att dom ska se den själva och bedöma, då jag bara inte kan förklara varför jag säger både ja och nej. Eller till en viss del kan jag förklara varför jag säger ja och varför jag säger nej och den förklaringen är att den första timmen i filmen var den långtråkig men också skum. Men sen resten av filmen förklarar lite mera och får mig då att se för att få svar på varför saker är som det är i filmen.
Visserligen kanske det står om någon som övertar Willem Dafoes roll vissa stunder men jag låter ändå bli att berätta om varför, se den är det jag kan säga så förstår ni.
Måndagen började med regn och åter regn i stort sett hela dagen. Visserligen är inte dagen slut ännu men jag ser inte någon ljusning någonstans.

Och inte nog med det! Matförgiftningen har jag inte sluppit ifrån än heller (suck). I morgon tisdag har jag haft förgiftningen i en vecka och jag känner hur kläderna blivit större vilket är helt ok hehe.

Men jag är rastlös och det är jobbigt att vara så när vädret inte lockar och inte heller kraften i kroppen finns. Och frågan är ju också om jag ens skulle våga ge mig iväg någonstans för tänk om jag måste springa och leta toalett! Huh! jag tror jag avstår och nej tack jag stannar i stugan och hoppas på en bättre dag i morgon ;-)

Det kan ju ändå vara och finnas en härlig känsla i detta oväder någonstans i Sverige och se lite mörker utanför dörren och tända ljus och äta...ja vad sjutton ska jag våga pröva att äta mer än vätskeersättningen? Det måste ju vara något snällt för magen. Hm undrar om nudelsoppa ändå är ok :-o
Jag tror jag chansar...Oj herre min skapare vad jag mått uselt! Sen i tisdags har jag mått som en ...pip.

Jag är helt säker på att det är och varit matförgiftning och då pga en lax jag ätit. Fy sjutton, detta  var ingen lek.

I går började jag med vätskeersättning då jag trott att jag skulle må bra tidigare, därför blev det sen påbörjan av vätskeersättningen. I dag mår jag lite bättre men känner mig så matt och orkeslös. Men jag har ätit fil och lite flingor och druckit en kopp kaffe och en liten bit tunnbröd. Mums!

Jag har fått behålla det jag ätit på alla sätt och känner att jag nu må vara på bättringsvägen. Det betyder att semestern kan fortsättas på  bra sätt igen.

I dag har jag tvättat och manglat och ska stryka allt i linneskåpet och jag håller på och städar och dammar och ska skura också. Fint ska det bli! Nu var det fint när vi  lämnade hemmet innan vi for till Sundsvall och till stugan men jag har en dotter som stökar ner lite mycket och nu vill jag städa själv så jag ser det som blir gjort.Sen bär det iväg på hoj på torsdag (hoppas vi) till stugan och där ska vi vara och ha det skönt. En resa kanske blir av... men inget är säkert än. Och vart resan bär iväg kan bli precis var som helst...
En liten weekend tänkte jag och då till tex. Englad eller Paris eller något annat myspysigt :-D

Men som sagt vi får se hur det tar sig och var det tar oss någonstans hehe
Sen blir det ...

Jaha ja, en lördag på stan kan sluta med flugor i plånboken, men som tur är så slutade det inte riktigt så för mig.
Men kläder köptes och nu har jag lite fint att sätta på mig och är redo att rensa garderoben. Det sägs ju att om man rensar bort så kommer det nytt och då måste jag ju fortsätta rensningarna så jag kan fylla på *S*

Jag började gå på en loppis för jag gillar att gå på loppisar då jag gjort flertal fynd där men denna gång hittade jag inget eller jo ett skithäftigt gammalt skåp men det kostade över 5000 kr och inget jag kunde bära med mig hem i en påse hi hi hi. Men vi får se hur planen kan bli ang detta gamla skåp. Gillas skarpt i allafall.

Vädret var soligt och fint och himla varmt må jag säga., Jag som tog på mig en tunn kofta för att vara säker på att inte frysa gick i stället och tyckte det var väldigt varmt. Men visst kunde jag ha tagit av mig koftan...eller? Jo visst kunde jag ha gjort det men svettades inte som tur är så det var och blev inga problem.

Nu hänger det stora mörka moln på himlen så kanske en regnskur är på väg. Annars är jag jätte glad över denna fina dag och på tisdag kommer Per hem (min sambo) och har då sålt sin gamla A-ford och fått rejält med kosing. Men klokt så betalas dom pengarna in på banklånet :-). Men synd att intresset inte finns för denna häftiga bil i orginal. En bil som kunde ha tagit mig tillbaka ett antal år och känslan att få vara där en stund hade inte varit helt fel.Men så är ju inte lördagen slut än och vi får se vad som händer resten av dagen.
Jag fick min La redoute katalog här om dagen och jag måste ju säga att det finns väldigt snygga kläder i den och jag längtar efter att beställa lite.
Jag såg en skjorta som inte finns på bild på nätet så den blir svår att visa. Men ursnygg i allafall och beställd. En kappa som jag gillar är beställd också och jag har en lång lista på fin fina kläder, sängkläder, handdukar mm som jag kommer beställa framöver.


La Redoute:

Till badrummet. ( jag är svag för Turkosa färger)Badrumsmatta


Duschdraperi


BadhanddukVanliga handdukarTvättvante


Sen så till sovrum och nya sängkläder jag än så länge kollat in

Sen kommer vi till några plagg jag sett och några är redan beställda
Jaha ja det var ju mest ytterkläder men jag har även kollat in byxor och mycket mer och får lägga ut lite bilder på det jag gillar framöver.
Nej nu får allt vädret vända om! Regn och åter regn, fy så trist väder.

Om någon vecka eller så, så ska jag och min sambo hjälpa min yngsta dotter att flytta till en lägenhet i Uppsala då hon ska studera där i 3 år. Flytt hit och flytt dit, jag menar själv är jag sugen på att flytta hem till Stockholm igen. Eller? Är jag verkligen det tänker då jag... Ena studen vill jag och andra stunden vill jag inte lämna vår fina lägenhet vi bor i nu. Östersund är en fin stad och vi bor mitt i stan och har nära till allt. Kan det bli bättre tänker kanske ni då? Jag vet inte om det blir bättre om jag flyttar till Stockholm eller kanske ska vi satsa på en lägenhet även där nere så vi kan åka dit ibland och bo mitt i stan även i  Stockholm :-o Oh mycket lockande!

Nä nu var det ju vädret jag började skriva om och nu spår jag lite sol i kaffesumpen!
Sol sol sol och åter sol ska komma till min närhet och sol sol sol ska vårda min hälsa.
Ah  jag tror jag är lite mer än knäpp! Men ack så vädret förtrollar hälsan ibland, i ur och skur.

Helgen må nu skina för allt vad en sol kan göra!


Katter är söta när dom är små och vackra och söta och fina även som stora, men för många stannar upp i att ha katten bara som kattunge. Inte längre än så tyvärr!

Många kastrerar inte sina katter och då blir det otroligt massa kattungar överallt, en del lever ute i det fria och blir skygga och vi liknar såna länder där det är vanligt att katter är utsvultna och inte friska.

Många säljer katter för en liten peng och en del ger ormar kattungar som mat, en del för andra saker.
Sen ledsnar många för att katten blivit vuxen och då vill många ge bort sin katt.

Det är synd att veterinärerna är så dyra på kastreringar för vore det betydligt billigare eller kanske till och med gratis
så skulle vi inte ha så många katter tror jag.
Någonstans måste vi ju sätta stopp för all avling och folk som inte bryr sig om att kastrera. Jag menar för kattens skull!

Jag har två katter själv och jag vet att jag åtagit mig många år av att vårda, leka och ge kärlek till dom.

Så snälla folket! Tänk mer på katten.I dag efter 12.00 så började det blåsa upp och det kom stora mörka moln och varningar att nu var det oväder på gång.
Så snabbt hoppade vi på hojen och åkte till stugan. Ja visst! Ovädret hade redan börjat och vindarna höll på att ta sönder
vårat partytält! Vi fick hålla på några timmar för att få ordning på allt. Lite skön känsla samtidigt som  rädslan fanns att partytältet skulle flyga sin kos. Kallt var det också och stela och frusna blev vi.
Varmt te dracks i stugan och nu kom segheten och även stelhet, sega ser vi på havets vågor och hör hur det tjuter som i skräckfilmernas värld. Snacka om att fantasin kan sätta sprätt i skallen och bara tanken att vi skulle vara helt ensamma blev en kuslig känsla i min kropp. Men samtidigt så spännande!
I morgon blir det tåget hem några dagar eller kanske längre, har lite sysslor att göra där innan jag ev. följer med på en hojtur ner till Stockholm nästa helg för att samåka med Pers arbetskamrat hem till Östersund.

Sen hinner vi inte vara i stugan så länge förrän stråket har sina dagar före Storsjöyran börjar, då vill vi ju vara hemma :-).

Ja dagarna får bli som dom blir och jag kan inte göra mer än så.


I dag har vädret inte varit så soligt men ändå så härligt. Det har regnat lite då och då och det har blåst lite storm och jag har njutit av vädrets makter. Jag tyckte jag hörde åskan också men är inte helt säker på att det var åska.

Dagen har varit slappande avkopplande skönt och nu är det dags för lite tv tittande för det säger vädret att vi kan göra nu.

Så dagens blogg avslutas med vädrets makter och tv tittande.


I dag kan en patient i värsta fall ha upp till 30 olika journaler. Nu ska det bli ändring p det. Senast 2011 ska varje
landsting bara ha en journal per patient. Så småningom ska alla landsting slå ihop sina datasystem så att en
enda journal per patient gäller för hela landet.Många patienter med reumatiska sjukdomar upplever en stark koppling mellan livsstil och symtom. Detta gäller i synnerhet maten och våra kostvanor. Det finns dock inte särskilt många systematiska vetenskapliga studier på hur olika sorters kost faktiskt påverkar reumatiska sjukdomar. Ett skäl till detta kan vara att sådana studier är komplicerade och dyra att genomföra. Att studier är svåra att genomföra innebär dock inte att man ska avfärda effekten av matvanor på ledsjukdomar.

Mat och fasta

Rent allmänt ökar vårt välbefinnande och vi mår bättre om vi äter regelbundet och varierat. Mycket frukt, grönsaker och annan fiberrik mat (som till exempel fullkornsbröd) innehåller tillräckligt med näringsämnen, vitaminer och mineraler, och hjälper även till att hålla nere vikten. Det senare är i sig gynnsamt för lederna, som belastas mindre. Det är känt att fasta i hög grad kan minska ledbesvären, och vissa patienter genomför därför fastekurer. Man ska dock komma ihåg att besvären återkommer när man återgår till vanlig kost. Det fungerar dessutom bara att fasta i korta perioder med långa mellanrum. Att fasta för ofta innebär annars innebär svåra påfrestingar, energi och näringsmässigt , för kroppen.

Vegankost

En relativt ny svensk studie visar att vegankost påverkar lederna gynnsamt vid reumatoid artrit. En sådan kost kan dock vara svår att fortsätta med i ett längre perspektiv, dessutom finns det risk att man inte får i sig tillräckligt med balanserad näring om man inte är van vid denna kost.

Vid vegankost är det mycket viktigt att ersätta kött/fisk/ägg/ och mjölkprodukter med vegetariskt protein såsom baljväxter (till exemel röda linser, sojabönor, kikärtor, kidneybönor) eller sojaprodukter. Det är också viktigt att tänka på kalciumintaget, eftersom man vid vegankost utesluter kalciumrika mjölkprodukter. Kalcium går att få i sig även från växtriket genom att äta mycket fullkornsprodukter, mörkgröna bladgrönsaker, nötter och frön och ersättningsdryck som till exempel sojamjölk eller havremjölk som är berikad med kalcium.

Observera att du många veganer behöver äta vitamin B12 som kostillskott, eftersom vitamin B12 endast finns i animaliska produkter som utesluts vid vegankost.

Vegankost kan vara svår att fortsätta med i ett längre perspektiv, det gäller att du är tillräckligt motiverad och informerad. Prata gärna med en dietist för att få tillräcklig kunskap för att sedan kunna sätta ihop och variera måltider på egen hand. Annars finns det risk för att du inte äter tillräckligt näringsbalanserad mat.

Atkins, stenålderskost och andra modedieter

I massmedia diskuteras flitigt olika modedieter, som hävdas kunna leda till viktminskning och allehanda övriga gynnsamma effekter: Atkinsdiet och stenålderskost är ett par exempel. Det är ännu oklart hur gynnsam effekt dessa olika sorters kost har på sikt när det gäller viktminskning, risk för diabetes etc. och många har till och med bevisats ha motsatt effekt och ger i långtidsperspektiv viktuppgång. Atkinsdieten innehåller mycket protein och mättat fett som i sin tur kan ge njurproblem och i förlängningen hjärt-kärlsjkukdom. Modedieter fungerar alltså mycket sällan i det långa loppet. 

Omega 3

Däremot finns det stort vetenskapligt stöd för att omega-3-fettsyror, som finns bland annat i fet fisk (t ex lax och makrill) har god effekt på ledsjukdom. Omega 3 finns även i rapsolja, avokado och nötter. Om du inte äter fet fisk minst två gånger i veckan kan det vara aktuellt att ta omega 3 som tillskott, i kapselform eller liknande.

Omega 6

Rött kött innehåller ofta omega-6-fettsyror, som snarare påverkar inflammatoriska faktorer negativt.

Gikt är ett exempel på en reumatisk sjukdom där kost, åtminstone förr i tiden, var en hörnsten i behandlingen. Numera är det inte fallet i lika hög grad, men sannolikt ökar både alkohol och inälvsmat (samt eventuellt rött kött) risken för gikt.

Kostomläggning kan ha effekt

Sammantaget talar mycket för att bra matvanor kan ha en god effekt på ledbesvär, även om det behövs mer forskning för att klarlägga sambanden mera fullständigt. Det finns anledning att rekommendera en balanserad kost, med rikligt med fiberrik mat som frukt och grönsaker, i kombination med mindre fett av bra fettkvalitet (med mycket omega 3)  Bra mat tillsammans med mer motion kan även  minska risken för hjärt-kärlsjukdom, som annars är ökad vid många reumatiska sjukdomar.

Författare:Johan Frostegård, professor, överläkare och specialist i reumatologi och internmedicin, Inst för Medicin, Karolinska Universitetssjukhuset, Huddinge Uppdaterad:Stina Nordqvist, redaktör, dietist Publicerad: 2006-02-23Om man äter kalciumrik mat minskar man risken att få cancer enligt en amerikansk långtidsstudie. Kvinnor skyddar sig spciellt för de flesta cancertyper. Män minskar risken för tjock & ändtarmscancer

Kalciumrik mat:

LivsmedelKalcium1
mg/100g
Absorption
%
Absorberbar mängd
mg/100g
Grönkål1575993
Spenat9355
Palsternacka74ca 5037
Svarta vinbär70ca 5035
Huvudsallat 65ca 5032
Broccoli625333
Sockerärter62ca 5031
Friséesallat52ca 5026
Apelsin46ca 5023
Vitkål45ca 5026
Brysselkål426427
Salladskål265414
Sötmandel2652155
Kikärter, kokta76ca 2015
Sojamjölk, berikad1203137
Mjölk 3%1183238
  
1) Rekommenderat intag 1-6 år 600 mg, 7-10 år 700 mg,
11-20 år 900 mg, 21 år -> 800 mg, gravida 900 mg,
ammande 1200 mg.

Text: Nutritionist Ulla Johansson Idun Mat & Näringskonsult Lund

Referenser: Nordiska näringsrekommendationer 1996 Nord 1996:28

Mer tips på kalciumrik mat finns under länkarna!

Nu sägs det så här om socker:

Fruktos, fruktsocker är sötare än vanligt socker men innehåller i stort sett lika många kalorier. Däremot omvandlas fruktos snabbare och lättare till fett i kroppen. I innehållsdeklarationen kallas fruktsocker bl.a fruktos, fruktossirap, modifierad majsstärkelse, majsstärkelse, high fructose corn syrup, majssirap och glukos-fruktossirap.
Vanligt socker kallas sackaros, sukros, rörsocker och glukos.

Enligt Må bra tidingen!
Här finns recept från olika sidor och kanske kommer jag även lägga ut egna framöver

Kolasås


Ingredienser
2 dl vispgrädde
2 dl Dansukker Råsocker Flor
3/4 dl Dansukker Cane Syrup/Rörsocker Sirap
40 g osaltat smör
1 msk Dansukker Vaniljsocker FairtradeBlanda grädde, florsocker, sirap och eventuell smaksättning i en kastrull och sjud under omrörning tills blandningen fått lagom såskonsistens. Tillsätt smör och vaniljsocker och rör tills smöret smält. Förvara i kylskåp.


Såsen kan smaksättas med 1 tsk kanel eller saft från en apelsin.
Pannkakor med fruktsallad


4 port


Ingredienser
3 ägg
1 1/2 dl vetemjöl
2 dl kokt ris eller risoni
1 tsk Dansukker Vaniljsocker Fairtrade
1 krm salt
4 dl mjölk
smör eller margarin till stekning


Fyllning
2 kiwi
1 banan
1 burk mandarinklyftor
2-3 msk Dansukker Cane Syrup/Rörsocker Sirap

2 msk flytande margarin


Garnering
Dansukker Råsocker FlorBlanda samman ingredienserna till pannkakorna. Grädda pannkakor i smörad stekpanna eller pannkakslagg. Håll varma.


Skala kiwin och bananen och skär i bitar. Häll spadet av mandarinerna. Blanda frukterna och värm dem med sirap och margarin. Lägg pannkakorna på tallrikar och fördela fyllningen på dem. Vik samman. Pudra över florsocker. Servera genast. Om så önskas kan man servera en klick glass eller grädde till pannkakorna.
Spareribs & cole slaw


4 port


Ingredienser
ca 1 kg revben


Marinad
3 msk Dansukker Cane Syrup/Rörsocker Sirap
3 msk kinesisk soja
3 msk vinäger
3 msk olja
3 msk vatten
3 msk aprikosmarmelad
1 msk Colemans senapspulver


1 liter finstrimlad vitkål
1 dl majonnäs
1 msk Dansukker Cane Syrup/Rörsocker Sirap
2 msk färskpressad citronsaft

1 tsk mald ingefära
2 krm svartpepparBlanda samman sirap, soja, vinäger, olja, vatten, aprikosmarmelad och senapspulver till marinaden. Pensla revbenen med marinaden och låt stå minst 1 timme i kylskåp innan de grillas. Grilla i ca 10 minuter på varje sida.


Rör samman majonnäs, sirap, citronsaft, ingefära och svartpeppar. Blanda i vitkålen. Ställ i kylskåp till serveringen.Små ostpajer med rödvinssirap


4 port 

Ingredienser
1 dl Dansukker Cane Syrup/Rörsocker Sirap
1 dl rödvin
1/2 tsk Dansukker Vaniljsocker Fairtrade


Pajbotten
8 krossade digestivekex
25 g smält smör
2 krm krossad kummin
1 krm Dansukker Vaniljsocker Fairtrade
1 ägg


2 päron
1/2 l vatten
2 msk citronsaft
1/4 dl Dansukker Rörsocker Strö


100 g Philadelphia cheese vitlök och örter, light
50 g ädelost t ex Bavaria Blue

25 g hackade valnötter


4 portionsformarHäll sirap, vin och vaniljsocker i en kastrull och koka samman tills hälften återstår. Ställ åt sidan och låt kallna.


Blanda de krossade kexen med smöret, kumminen, vaniljsockret och ägget. Tryck ut i 4 smorda portionsformar. Grädda mitt i ugnen i 175° i 12 minuter. Låt svalna. Ta försiktigt bottnarna ur formarna.


Skala päronen. Dela päronen och ta bort kärnhusen. Skär i tunna klyftor. Koka upp vatten, citronsaft och rörsocker. Doppa päronklyftorna i vattnet. Ta upp och låt rinna av i en sil. Fördela päronen i formarna.


Vispa samman de båda ostsorterna. Lägg eller spritsa ostkrämen ovanpå päronen i formarna. Strö över valnötterna. Ställ på assietter och ringla över sirapen.Birgittas Leckerli


Ingredienser 
2 3/4 dl Dansukker Cane Syrup/Rörsocker Sirap
1 1/2 dl Dansukker Rörsocker Strö
11/2 tsk kanel
1krm muskot
1/2 krm malen kryddnejlika
100 g syltat apelsinskal
100 g grovhackad mandel
rivet skal från 1 citron
1/2 dl kirsch, körsbärslikör
5 dl vetemjöl
1 krm bakpulver

Glasyr
2 1/2 dl Dansukker Florsocker
3 msk kirsch eller vattenEn variant av ett klassiskt bakverk från Schweiz.


Blanda sirap, socker och kryddor i en gryta och koka upp. Ta grytan från värmen. Tillsätt de syltade apelsinskalen samt mandel och det rivna citronskalet. Arbeta in kirsch, mjöl och bakpulver. Degen måste arbetas medan den är varm annars blir den för hård. Ta upp degen på mjölat bakbord. Kavla eller tryck ut degen till 20 mm tjocklek på en plåt. Låt vila några timmar, gärna över natten, i kylskåp. Grädda mitt i ugnen i 12-15 minuter i 220°. Blanda samman glasyren och bred över kakan. Skär kakan i kvadrater/rektanglar.

Kvällen är skön och det fläktar så härligt men inte tillräkligt för att hålla myggen borta :-S

Jag får nog köpa en sån här...


Nu är jag lite sån som hatar mygg och vill inte ha dom nära mig.

Men om jag inte tänker på myggen så är det svalkande skönt och jag har njutit en massa med god mat och färska jordgubbar och blåbär och melon. Mums! åt även ett plommon tidigare i dag.

Dagen var väldigt varm och inte så blåsig som jag föredrar. Men enligt vädret så ska det blåsa mer i morgon.
Så nu hoppas hoppas jag verkligen att det kommer blåsa riktigt härligt skönt :-)

Det fläktade lite mer när jag cyklade till mataffären i alla fall.

  
Goder morgon!

Oj jag har börjat bli så himla trött på mornarna. Inte bra!

Men gick ändå upp 09.10 i dag jämfört mot de andra två dagarna när klockan varit mer än 10.00
Tur jag gick upp för havet glittrar så härligt och solen lockar. Enligt vädret på nätet: klart.se
så ska det bli härligt varmt i dag men upp mot 28 grader i morgon.
Det ser inte ut att fläkta så där skönt i dag vilket är väldigt synd tycker jag.
Det är skönt när det inte steker hett på kroppen hela tiden.

Ja nu är det dags för min frukost och att njuta av denna ypperligt fina dag