0

Kalciumrik mat!




Om man äter kalciumrik mat minskar man risken att få cancer enligt en amerikansk långtidsstudie. Kvinnor skyddar sig spciellt för de flesta cancertyper. Män minskar risken för tjock & ändtarmscancer

Kalciumrik mat:

LivsmedelKalcium1
mg/100g
Absorption
%
Absorberbar mängd
mg/100g
Grönkål1575993
Spenat9355
Palsternacka74ca 5037
Svarta vinbär70ca 5035
Huvudsallat 65ca 5032
Broccoli625333
Sockerärter62ca 5031
Friséesallat52ca 5026
Apelsin46ca 5023
Vitkål45ca 5026
Brysselkål426427
Salladskål265414
Sötmandel2652155
Kikärter, kokta76ca 2015
Sojamjölk, berikad1203137
Mjölk 3%1183238
  
1) Rekommenderat intag 1-6 år 600 mg, 7-10 år 700 mg,
11-20 år 900 mg, 21 år -> 800 mg, gravida 900 mg,
ammande 1200 mg.

Text: Nutritionist Ulla Johansson Idun Mat & Näringskonsult Lund

Referenser: Nordiska näringsrekommendationer 1996 Nord 1996:28

Mer tips på kalciumrik mat finns under länkarna!